Bokrelease

13038063_O_1

 

Bokrelease

Den unge, den gamle och havet
-Sven Yrvind och Thomas Grahn har skildrat deras resa över Atlanten i en nyutkommen bok utgiven av Norstedts.

Lördag den 4 Augusti mellan klockan 16.00 och 18.00

Wåhlins sjöbod (På Strandgatan mellan Olgas och Kanten)
Kom och mingla med Thomas och var först med att få hålla i den nya boken. Om du är intresserad men inte har möjlighet att komma kommer den finnas på Konsum, Hunnebokiosken och Skohörnan i Hunnebostrand. Eller på bokhandlare på nätet så som Adlibris eller Bokus.
 
 
 
 
 
 

09-05-31 Bishop Rock

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fick precis ett telefonsamtal från Thomas, kl. 10.40, 31/5 var de alldeles nära en känd fyr Bishop Rock vid Englands sydspets. Alla vid gott mod trots att de fryser och att toan hade gått sönder, så det är  ”Maja-toa”  som gäller = ett dopp i Atlanten.

Ellen o Mattias mönstrar av i Falmouth. Thomas o Patrik seglar vidare mot Kiel.

/Mary-Ann

09-05-27 Lägesrapport

Följande meddelande från kaptenen på  m/v "Cap Arnauti"
Good day,
Please be advised that we met yacht "Capella" in pos.46-44,6N; 019-29,5W
today 27.05.09 at 05.00 UTC.
They said on board all OK. ETA Falmouth 01.06.09
Best regards,
Capt.A.Zolotukhin 

09-05-23 Rapport från Atlanten

Thomas rapporterar att överfarten har varit helt otrolig, med endast några få problem.


Det störst problemet de stötte på var att oturligt samtliga tre fall fastnade i toppen och inte gick att rubba. Att friklättra utan säkerhetslina mitt på Atlanten är ingen höjdare. Det löste de genom att använda ett fall som går till första spridaren som säkerhetslina, varefter Thomas klättrade upp, slängde en lina upp över nästa spridarpar som säkerhetslina, fortsatte klättra och lyckades stående på översta spridarna peta loss de fastlåsta fallen. En annan sak som han var lite besviken över var att de har haft kontakt med fem, sex fartyg som lovat att vidarebefordra meddelanden men endast ett fartyg har faktisk gjort det.

 

Han beräknade överfarten till 3 veckor och det tog 23 dagar innan de nådde staden Horta på ön Fial som är den västligaste ön i Azoriska arkipelagen. Då hade de seglat ca 2400nm. Efter ett snabbt stopp på ön Fial för att laga motorn, fylla på vatten och mat sattes kursen mot ön San Miguel och huvudstaden Ponta Delgada,  där vi väntade på dem. Capella med besättning anlände till Ponta Delgada efter 130nm:s segling på måndagskvällen den 18/5.

 

Det var helskönt att träffa ”ungarna” efter att inte sett dem på många månader. Ellen och Mattias träffade vi för första gången. Ellen är en van seglare och visste vad hon gav sig in på men för Mattias var det första långseglingen. Mattias kämpade första veckan med sjösjuka med efter att ha övervunnit den kunde han börja njuta av seglingen.

 

Efter några dagar fyllda med samvaro och båtreparationer,( byte av utslitna fall, laga läckande vattentank och täta läckande gasol mm) for vi hem till Sverige och Capella fortsatte sin resa mot Kiel ca 1800nm. De kommer att göra ett snabbt stopp i södra England för att mönstra av Ellen och ev. Mattias som skall flyga hem till Sverige


Image


Capellas besättning och besökare.
Thomas, Brechju, Mary-Ann, Patrik, Roy, Ellen och Mattias.
Brechju (vars namn garanterat är felstavat) liftade med från Fial för att hinna med sitt flyg hem till Holland.

 

Skrivet av Roy o Mary-Ann Grahn på uppdrag av Thomas då hans tid inte riktigt räckte till
 

09-05-16 Horta

Thomas med besättning har landat på Horta på Azorerna idag, fick några ord på en dålig lina precis. Allting är bra och båt och besättning kommer forsätta restan om någon vecka. Thomas kommer säkert med egna inlägg senare.

 

/Peter

 

 

 

 

09-05-11 Äntligen

Fick följanden meddelande precis 

,

Hello,

We just passed the SV Capella at 38 14N 041 17W and they have requested me
to send this mail:

Weather : W x S - 15 knots

Swell less than 2 meters

All fine on board

ETA HORTA is 16th May

 

Have a nice day!

 

Best regards,

Capt.E.I.Peter
MSC Benedetta

09-04-23 Nu seglar vi igen

 Image
Majas segling avslutades i juni 2008 och nu ligger hon på land i trygga Hunnebostrand. Men hennes kapten har gett sig ut i världen på nya äventyr. Sommaren spenderade Thomas i Hunnebostrand med familj och vänner. Det tog inte så lång tid innan det sög i restarmen igen. I början av november drog jag iväg till Florida för att testa lyckan i super yacht industrin. Alla historier om hur häftigt och lätt det var att få jobb som deckhand lockade. Men ekonomikrisen slog hårt och det fanns inga jobb. 
Men så en dag ringde en svensk man från Florida, Fred. Han ville ha någon med sig att segla sin ny inköpta båt från Florida till Bahamas. Och så blev det. Den lilla turen utvecklades till att Fred vill att Thomas hjälpte honom att segla båten hem till Europa.

Thomas: 20 April 2009 (St Martin)
Lång historia blir kort, nu sitter jag på St Martin som ligger i Nordöstra Karibien som ligger ca 500nm öster om Dominikanska republiken. På väg att ge mig i kast med en ny Atlantsegling. Men förutsättningarna är lite annorlunda än tidigare gånger. Båten är en Jennau 36 från 1985. Framförallt har hon vesäntligt mycket mer plats än Maja och fartegenskaperna kanske jag inte behöver nämna.. En annan sak som kommer att vara ny är antalet besättnings medlemmar.

Så här ser Capellas besättning ut just nu..

Thomas Grahn, Kapten
Patrik Grahn, deckhand (brosan avslutade sin backpacking i Australien för att ge sig på en ny utmaning..)
Ellen Palm, deckhand (gammal seglingskompis från Strömstad. Som ville ha en lite break från studierna)
Mattias , deckhand (Seglingsugen kompis till Ellen. Yrkesmilitär som söker nya utmaningar )
 
/Thomas
 
Capella beräknas lämna St Martin tordag 23/4 och givetvis följer ni seglingen även denna gång via majasventure.com
Vi lägger upp positionsrapporter så fort vi får några från båten och ni kan följa resan via bloggen.
 
/Peter
Image 

09-04-22 Nu kör vi igen

Nu sparkar vi igång bloggen igen för att följa Thomas och hans besättning över Atlanten igen

 

/Peter

08-07-19 Hemma efter 11.000 sjömil!

Otroligt!

 

Att segla förbi sjömärket Skägga och bara en stund senare sikta det oerhört vackra Hunnebostrand var en minst sagt otrlolig upplevelse. Under mina tio månader och drygt 11000 sjömil har jag många, många gånger försökt att föreställa mig hur det skulle kännas. Varje gång jag tänkte på det fick jag ett stort leende på läpparna. Men när jag väl såg seglarklubben, SFS´s sjöbod och alla folk som stod och välkommnade mig fick jag en känsla som inte går att beskriva.

 

Allt sedan jag kom in i Hunnebostrand söndagen den 29 juni har jag gått runt i ett lyckorus och ett stort leende på läpparna. Vill tacka alla som var där och gav mig mitt livs välkommnande. Det har verkligen givit mig ett minne för livet! 

Inte bara ankomsten som har givit mig ett minne för livet utan hela den 10 månader långa resan har varit helt otrolig. Nu kommer jag mer än gärna vilja dela med mig av mina upplevelser och kommer gärna och berättar vad jag varit med om..

Image

(1) Precis seglat förbi sjömärket skägga, och nu här är det bara minuter kvar till Hunnebostrand. Obeskrivlig kännsla!! 

ImageImage

(2) Detta var den sträcka jag seglade ensam från Florida till Irland.. (3) Hunnebostrand efter 10 månaders segling och mer än 11.000 sjömil. 

ImageImage 

 (4) Ett kungligt välkommnande hela Gåsholmen var full med folk. (5) Naturligtvis blev det bubbeldricka!

 

 

//Thomas

 

p.s  

Är ni intresserade av att höra lite mer om resan? Jag kommer gärna och berättar om mina äventyr för dig och dina arbetskompisar, dig och dina klasskamrater eller dig och dina vänner.

 

Hör Gärna av er!

 

Thomas Grahn

Tel: 073 954 30 87 / 0523-58006 

E-mail: thomas@majasventure.com 

Adress: Smultronvägen 20

              450 46 Hunnebostrand